Inca o isterie

Ultima stire din lumea asta larga care a panicat oamenii e cea despre gripa porcina, care zice-se ca are potential de pandemie fiindca e cauzata de un virus mutant. Primii si eu un newsletter si v-am citat de acolo. Boala asta alaturi de panica aferenta se adauga unui sir lung de fenomene cu aceleasi coordonate: boala necunoscuta + lipsa tratamentului = isterie. Cele mai recente au fost gripa aviara, epidemia SARS (pneumonie atipica parca se numea „popular”), boala vacii nebune.

Belele naturale mai sunt destule: tsunami, uragane, cutreeemure ca tot am avut o surpriza zilele astea (eu mai prinsesem unul pe la jumatea lui decembrie, pe-ala l-am simtit, pe asta de acum nu) La noi s-a discutat de mama focului despre subiect, dar daca ne gandim la bietii italeni ar trebui sa ne abtinem… Altfel, cand nu e inundatie, e seceta si cand nu e seceta, avem inundatie. 

Amenintarilor naturale se adauga, pe lista spaimelor, cele man-made cum a fost activarea Large Hadron Collider anul trecut care a facut mare valva, terorismul, incalzirea globala si epuizarea resurselor. Era sa uit de criza economica, stupid me, deja de jumatate de an e subiect care ne acapareaza stiril si discutiile. Si una funny – acu’ 3 secole :P cand am trecut in anul 2000, de se intamplau virusi in calculatoare si sfarsitul lumii in acelasi timp.

Mereu ne gasim cate un subiect pe marginea caruia sa ne isterizam, stam incrancenati pana termina si apoi si mai incrancenati cand e liniste si pace, ca nici prea multa liniste parca nu fac bine la organism. Si de fiecare data cand se mai intampla cate una, apar voci care sa spune ca asta e un semn al sfarsitului lumii, ca se apropie, ca vine, ca ne ducem… Comentariile pe marginea LHC au fost apocaliptice rau, si nu mai trebuie sa spunem ca cei care le debitau habar nu aveau despre ce era vorba. Am fost invatati sa ne gandim la ce-i mai rau, sa asteptam calamitati, cand evenimente de genul acesta, si daca stam sa ne gandim unele mult mai grave, au tot avut loc si o sa mai aiba. Sau poate asa e transmis mesajul catre noi prin media care ne informeaza si tine sa faca senzational din orice rahatzish…

Ajunge si lumea  la o limita, la un punct in care se satura de fenomenele astea overrated, se plictiseste si incepe sa le ignore. Saaau… unii devin 100% convinsi ca urmeaza sfarsitul lumii.

Va las cu un minunat comentariu de azi, pe Adevarul online. pe marginea gripei porcine (de-aici):

gripa
Bai copii ai durerii, voi stiti ce e asta??????? Va spune baiatu e sfirsitul lumii copii. Luminatii lumii vor sa ne extermine fratilor nu ma credeti stati srtimb si judecati drept; criza asta mondiala oare de ce a fost declansata???????? De ce sa mai dea bombe cu totfelul de carcalaci si sa fie aratati cu degetul ca fiind principalii vinovati. Cind mai usor e sa tai finantarea managerii patronii te dau afara ramii pe drumuri nu ai cu ce plati facturile pe ce sa-ti iei de mincare, medicamente si toate celelalte. Asa si cu gripa asta e data sa mai stinga neamul omenesc.Fratilor treziti-va o data din amorteala si mina pe arme fratilor ca nu mai e de gluma se cere exterminarea rasei umane de catre asazisii elitisti ai lumii. Daca nu va treziti in al 12-lea ceas so sa fie vai si amar de noi toti.

Si-asta e la votat, ma simt ca in campanie electorala ;))

22 de gânduri despre “Inca o isterie

  1. Oamenii se panicheaza foarte usor oricum. Cred ca, din pacate, in caz de vreo calamitate, jumatate din victime sunt facute de multimea disperata care incearca sa se salveze si il calca pe ceilalti in picioare. De-abia apoi vin casualties provocate de evenimentul respectiv :(

  2. Trista perspectiva, speram sa nu fie cazul sa vedem asta, adica sa nu vina calamitatea… ramanem cu speranta, atata timp cat in scoli nu se invata serios proceduri de urgenta (in 12 ani de scoala am avut o singura simulare de incendiu, atat)scenariul tau e mai mult decat plauzibil. Sau e pur si simplu instinctul si nu are de-a face cu ce stim rational ca ar trebui sa facem atunci? :-?

  3. Ori de câte ori se întâmplă câte o chestie gen gripa aviara,tata stă liniştit şi zice:găinile mureau şi când eram eu copil,şi nu se făcea atâta tam-tam.De-când lumea sau întâmplat astfel de lucruri,dacă ar fi existat tv.,sau presă pe vremea când ne invadau turcii,etc.,etc?

  4. Da ma rog nu era televizor pe vremea turcilor, cum e adevarat ca mureau gaini de boli misterioase si acum 2000 de ani, as a matter of fact humans did to. Dar! asta nu a impidicat „pandemia” de ciuma bubonica sa devasteze Europa in nenumarate randuri, ori gripa spaniola in 1900, ori malaria, ori… negarea nu salveaza pe nimeni.

  5. starchim – welcome:) cred ca pana la urma gripa aviara de la noi a fost un fel de praf in ochi; daca mai tii minte a fost izolala localitatea Codlea din cauza asta (aproape de Bv) insa s-au folosit niste substante gen…apa cu sapun :)) Cred ca totusi presa e binevenita in ecuatia asta, in sensul de informare si preventie, insa ceea ce transmit ei mai departe e panica…

    Zizzou – ciuma e exemplul meu preferat (cred ca mi se trage de la carte…) Nu bateam spre negare cu articolul, ci spre o atitudine rationala,echilibrata: ok, stim care e pericolul, stim cum se transmite si de unde, inseamna ca stim sa ne ferim, so chill :)

  6. gripa aviara, gripa porcina sunt prea „umflate” de presa, si parca o fac intentionat, sa creeze panica in societate…..ce lume bolnava suntem :(

  7. Zizzou – ma gandeam eu, just making sure :)

    Doma – dap, pai daca au facut ditamai talk-showurile pentru cutremurasul ala, cum puteau sa fie moderati in privinta gripei porcilor? Ma gandeam ca oricum carnea, daca e preparata bine (adica nu in sange) nu mai pastreaza nici picior de microorganism…

  8. Pingback: Gripă şi calamităţi | Victor's Blog

  9. Alex – n-am acces sa modific prea mult la tema… daca stii cum sa modific in CSS in asa fel incat sa pun comentarii si acolo zi-mi cum :P teoretic comentariile sunt activate pentru paginile alea…

    Victor – cred ca ai dreptate, desi nu e neaparat numai o trasatura a romanilor… (cu legatura sau fara:) stii ca in baromentrele de opinie apare mereu biserica pe primul loc ;))

  10. mai…iesterie sau nu, pot sa iti zic clar ca mie imi schimba modeul de viata. Prefer sa nu merg in locuri publice (cinematografe, cluburi, graduation ceremonies, etc) si sa nu mananc la restaurante (nu stiu pe unde au fost cei care prepara mancarea, si ce fel de boli or fi avand). In fine, simplul fapt ca exista un caz in oras, in zona in care locuiesc si in care este si facultatea ma face si mai alerta. Prefer sa previn decat sa tratez…

  11. La tine e o atitudine rationala si justificata, avand un caz in apropiere (sper sa fie singurul si sa fie bine bine izolat). Ai nostri insa s-au crizat anticipat… Si nu difuzeaza sfaturi de evitare sau in mod clar cum se transmite, ci pe unde s-au mai gasit cazuri :| Take care love!

  12. Intre timp…s-a inregistrat un caz printre elevii de la facultate, ceea ce inseamna ca daca o are unul, o au mai multi fara sa isi dea seama ca este ACEL gen de flu. I hope I don’t catch this swin flu crap!

  13. la mine la facultate, nu stim cine, singurele date care ne-au fost oferite sunt ca un coleg de 20 de ani este „probabil” sa aiba swine flu, si ca testele sunt trimise la CDC pt confirmare (cel mai probabil). Suntem vreo 20,000+ de studenti…dintre care multi calatoresc spre Mexic–favorite vacay destination…nu m-ar surprinde sa fi luat mai multi swine flu direct de la sursa. Facultatea inca nu poate sa ia masuri pana cand acel caz este confirmat. Si, din fericire, s-a cam terminat semestrul-saptamana asta si urmatoarea se sustin examene.

  14. Daca rata mortalitatii este asemanatoare cu cea a unei gripe sezoniere, de ce sa ne speriem ? … cat despre LHC, nu e nici prima si nici ultima isterie despre sfarsitul lumii … au mai fost si vor mai fi … da’ stai sa vezi in 2012 :)

    • Oaaa, in 2012 cred ca subiectul zilei o sa fie sfarsitul lumii :)) Cam cata atentie primesc gripa, EBA si criza in momentul asta la un loc… Rata mortalitatii e mai mica decat in cazul unei gripe sezoniere, asa mi se pare – cu toate ca OMS a ridicat, cica, alerta la 6. Ce oameni.

Exprima-te!